Vyhledávání

Psychoterapie

Příspěvek

Vaše jméno či přezdívka
Titulek
Text
Opište kód Kód
Uzkost (Petr | 4/29/2011 4:02:26 PM)
Dobry den, pani doktorko, jiz delsi dobu, cca 3.5 roku, zazivam uzkost. Celou tuto dobu jsem nevedel o co se jedna, az do chvile navstevy psychologa a precteni informaci na strankach www.uzkost.cz. Zhruba 2 roky, pul roku po zacatku nastupu uzkosti, jsem to resil Neurolem, davky 0,25-1mg ihned po probuzeni. Vse po Neurolu ihned odeznelo, jednalo se tedy o placebo, coz jsem si uvedomil az po vysazeni Neurolu zhruba pred 1.5 rokem. Psycholog mi pred par tydny doporucil pri nastupu tzv. ritualu uzkosti (neg.myslenky, strach, pocit nejistoty, somaticke projevy-unava, motani hlavy, otupelost) uvazovat racionalne a nenechat se ovlivnit svymi emocemi, podstate uvedomit si, ze nic to neni, ze jde jen o uzkost. Preferuji psychoterapii pred farmakoterapii. Zacal jsem cvicit autogenni trening od MUDr. Josefa Hasta, PhD. Autogenni trening funguje, ale pouze na nejaky cas a uzkost se prosazuje zpet. Chtel jsem Vas poprosit o radu, zda byste nedoporucila konkretniho psychoterapeuta pro Dynamickou terapii a KBT v Brne a okoli. Nebo zda je v mem pripade dle delky trvani uzkosti nutna navsteva psychiatra a farmakoterapie. Dekuji za odpoved.
RE: Uzkost (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 5/15/2011 4:45:03 PM)
Vážený pane, máte pravdu - psychoterapii, především KBT, potřenujete jako sůl. Ale aby byla účinná a proběhla bez problémů, byla by vhodná i psychofarmakoterapie antidepresivy. Časem léky lze vysadit.
Nezvládám syna (Iveta Nováková | 4/22/2011 8:23:22 AM)
Dobrý den. Mám 18 letého syna, který má v červnu skládat závěrečné zkoušky. Již déle než půl roku si s ním nevím rady. Do té doby bezproblémový kluk ,ale nyní se chytil party , často nechodí do školy ,pije alkohol a neučí se (zhoršený prospěch ve škole),lže ,dokonce se nám doma začaly ztrácet věci a peníze. Navíc se u něho začali střídat nálady. Na domluvy a rady nedbá ,a dělá si stále co chce. Ve škole mu nyní hrozí , že ho nepustí ani ke zkouškám.Prosím poraďte co dělat , nebo jaké jsou možnosti. Děkuji předem. Nováková
RE: Nezvládám syna (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 5/15/2011 5:02:51 PM)
Vážená paní Nováková, pokud synovi ještě není 18, měla byste s nim navštívit dětského psychologa nebo rovnou psychiatra. Bude zapotřebí především komplexního vyšetření - zda-li za těmito problémy není nějaká jiná porucha - a pak pracovat jak se synem, tak s celou rodinou. Není vyloučeno, že bude zapotřebí i léků. Ale prvním krokem by měla být návštěva odbrníka.
RE: Deprese a nespavost (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 5/15/2011 5:08:00 PM)
Hezký den, je zapotřebí především zjistit příčinu nespavosti, teprve pak rozhodovat o léčbě, doporučila bych návštěvu zkušeného psychiatra. Je důležité aby nespavost nesnižovala Vaší výkonnost ve škole či nezpůsobovala únavu, proto je zapotřebí s ní bojovat. Pochopitelně, pohyb a cvičení jsou při nespavosti velmi prošpěšné, stejně jako pravidelný odchod ke spánku.
Zkouškové (Monika | 1/23/2011 10:50:30 PM)
Dobrý den, jsem studentka vysoké školy a poslední dobou se mi nedaří.Již prodlužuji bakalářské studium. Nyní mám zkouškové a mám strašné stavy. Vždycky jsem byla člověk, který trpěl silným stresem a neurózami, ale v poslední době mám pocit, že to není normální. Mám panické stavy, třepu se, z ničeho nic brečím,dělám hysterické výstupy. Protože mám vizi, že zkoušku neudělám, tak tam raději nejdu, i když jsem se na ni učila, ale mám pocit, že nejsem připravená na 100 %. Absolutně si nevěřím.
Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli existují nějaké kurzy na zvládání stresu a s tím souvisejícím zvednutím si sebevědomí.
Nejlépe v Brně.
Mnohokrát Vám děkuji.
RE: Zkouškové (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 1/24/2011 1:12:03 AM)
Milá Moniko,

aby úzkostné stavy neomezovaly Vás při Vašem studiu a v životě, je nutná nejen psychoterapie, ale i užívání léků, nejlépe antidepresiv. S léky Vám pomůže každý psychiatr (ať už v Brně nebo kdekoliv jinde), co se týče psychoterapeuta, musíte najít někoho, kdo Vám bude vyhovovat. Velmi efektivní při panických stavech je kognitivně behaviorální terapie.

MUDr.Džamila Stehlíková
Změny nálad, únava, ekzém... (Lila | 1/15/2011 1:32:56 PM)
Dobrý den,
můj přítel(19let) trpí už více než čtyři měsíce silnou únavou, častou nevolností a změnami emocí a nálad. Tyto problémy se začaly objevovat a postupně zhoršovat před rokem, kdy jsme se poznali. Tehdy jsem mu, myslím, výrazně narušila jeho běžný život. Spolu s tímto se u něj znovu objevil i atopický ekzém projevující se, zvlášť v posledním půl roce, svědivými a bolestivými skrvnami na rukou, ramenech a tvářích. Ten mu často zmizí, ale pak se zase rychle(i během noci) objeví například když se vidíme po delší době. Mimo toto má velmi často také pocit, že je jako by ve snu, jako by neměl kontakt s realitou. Cítí také často nechuť k čemukoli, co dělá; necítí opravdovou radost. Ještě předtím, než jsme se poznali, měl určité příznaky sociální fobie jako například strach vystupovat před lidmi, ale v poslední době se to trochu lepší.
Rozhodl se před pár dny, že navštíví psychologa, což by mu, myslím, mohlo pomoci. Napadá vás něco konkrétnějšího, co by mu mohlo pomoci, případně o co se u něj konkrétně jedná?
Děkuji za odpověď.
RE: Změny nálad, únava, ekzém... (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 1/24/2011 1:24:22 AM)
Hezký den,

Návštěva psychologa je správným krokem, bylo by dobře navštívit lékaře, který se zabývá psychosomatickou problematikou, neboť některé uvedené projevy – únava, ekzém – mohou být tělesným projevem stresu. Doporučila bych i psychiatra – není vyloučeno, že Váš přítel trpí depresí a možná bude potřebovat antidepresiva.

MUDr.Džamila Stehlíková
agorafobie s panickou atakou (Štěpánka | 9/18/2010 1:57:20 PM)
Dobrý den,ani nevím jak začit před dvěma lety jsem se dostala poprvé k psychiatrovi měla jsem časté bolesti hlavy a hodila od lékaře k lékaři nakonec jsem se dověděla že trpím agorafobii a panikou,měla jsem hrozné stavy-brnění,bolesti,křeč e,špatně se mi dýchalo i vidělo atd.bylo to nepříjemné brala jsem antidepresiva,6 neděl v Bohnicích na léčbě snažila jsem se někdy to šlo a někdy to bylo hrozné,ale před asi půl rokem jsem vysadila léky našla si práci a myslela si že je to vše pryč a teď se to vrací mám strach a nevím co dál:::moc prosím o radu a děkuji.Š.
RE: agorafobie s panickou atakou (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 9/20/2010 6:27:06 PM)
Doporučovala bych znovu navštívit odborníka, nejlépe psychiatra a vypomoci si momentálně léky – je zbytečně se trápit a zažívat úzkosti s tím vším velmi nepříjemným doprovodem. Léky zaručeně pomohou, ale zároveň doporučuji podstoupit kognitivně behaviorální psychoterapii, aby se tyto potíže nevracely i po vysazení léčby. Tato terapie je dostupná i v naší ordinaci. MUDr. D.Stehlíková
sociální fobie a červenání (red | 9/12/2010 12:52:25 PM)
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká účinná pomoc při boji s červenáním v situacích, kdy má člověk mluvit před lidmi. Je to doprovázeno silnou úzkostí, bušením srdce, a to i ve chvíli, kdy ještě nemluvím, ale vím, že budu muset a jsou mi nepříjemné pohledy ostatních. Pomohla by hypnóza?
RE: sociální fobie a červenání (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 9/20/2010 11:38:12 AM)
Pomohla by kognitivně behaviorální psychoterapie, která dovede dodat člověku sebejistotu při vystupování na veřejnosti a dodatečně odbourá i červenání, což je vegetativní reakce napětí a úzkosti ve společnosti. Účinné jsou i některé léky, například vybraná antidepresiva.
psychiatr nebo psycholog (hannah | 7/20/2010 1:07:14 PM)
po dlouhých letech bez radosti a chuti do života jsem v prosinci 2009 prvně dorazila na psychiatrii. Dostala jsem Eliceu, někdy je mi líp a jindy hrozně - stahující úzkost okolo žaludku, zaplavující prázdnota. Nevím co s tím, na psychiatrii se, zdá se mi, předepisují jen léky. Za odpověď, Hannah, 58 let.
RE: psychiatr nebo psycholog (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 7/25/2010 9:00:00 PM)
Vážená paní Hannah,

Jsem ráda, že se cítíte alespoň částečně lépe. Chtělo by to přidat psychoterapii. V naší ordinaci od září začíná arteterapie, skupinová terapie a celou dobu je k dispozici individuální psychoterapie. Nabídka psychoterapeutů v Praze je velmi široká.

MUDr. D.Stehlíková
sex bez prožitku (Mirka | 7/17/2010 8:29:11 PM)
Existuje nějaký podpůrný prostředek pro lepší sex i pro ženy? Nevím co dělat a sexu už se raději vyhýbám.
RE: sex bez prožitku (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 7/25/2010 9:26:07 PM)
Příčinou nedostatečnosti sexuálních prožitků mohou být problémy v partnerském vztahu, nedostatečné sebejistota, léky anebo další faktory (přechod, gynekologická operace). Existuje celá řada léčebných metod (různé formy psychoterapie, farmakoterapie).
MUDr. D.Stehlíková
Psychsomatický problém (Eva H. | 7/16/2010 12:12:43 PM)
Dobrý den.Mám přítele a máme spolu 15ti měsíčního syna.Vše nám klape ae od té doby co se syn narodil nemám vůbec chut na sex a když už se přemůžu tak mě to při styku hrozně bolí.I když už jednou za ,,uherský rok" tu chut dostanu,bolí mě to stejně.Vyhledala jsem už gynekologa a ten mě poslal k sexuologovy a ten mi řekl že po fyzycké stránce jsem zdravá a že se jedná o psychosomatický problém.Prý tomu namám věnovat pozornost a samo to zmizí.Už je to přes půl roku a je to pořád stejné,někdy i horší.A to se začíná odrážet i ve vztahu...už nevím co mám dělat.Můžete mi prosím vysvětlit co známená ten Psychosomatická problém a jak to řešit??
RE: Psychsomatický problém (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 7/25/2010 9:34:55 PM)
Opravdu se někdy stává, že po porodu klesá potřeba sexu a mění se i prožívání při milování. Ve Vašem případě to trvá ale příliš dlouho, proto doporučuji návštěvu odborníka – psychiatra či sexuologa, nejlépe společně s manželem. Tento problém by měla řešit terapie, především proto, aby to neohrozilo kvalitu vztahu. Zkušený poradce by měl najít cestu, jak sladit sexuální život s Vašimi potřebami. Slovo psychosomatický znamená vliv psychiky (zaneprázdněnost, stres) na kvalitu milování, eventuálně vznik bolestí. I tento problém by se měl léčit.
MUDr. Džamila Stehlíková
psichovolkmen (Vilma | 7/16/2010 11:58:05 AM)
doporučujet psichovolkmeny ke zlepšení IQ ?
RE: psychovolkmen (Autorizovaná odpověď: MUDr.Džamila Stehlíková | 7/25/2010 9:37:13 PM)
IQ se v průběhu života výrazně nemění, proto nečekejte výrazné změny.
MUDr. D.Stehlíková
deprese (pavluša | 7/14/2010 9:34:47 PM)
Dobrý večer,mám prosbu.Trpím dlouhodobě depresemi.Moje mamka bere Xanax,tak jsem ho zkusila.Já ho v žádném případě mít nemohu,jelikož mě tlumí a upadám do ještě větších depresí.Potřebuju lék který mě probere.Poradíte,pros 7;m.Předem děkuji Pavča
RE: deprese (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 7/25/2010 11:36:28 PM)
Pokud máte depresi, potřebujete antidepresiva, nikoliv Xanax, který pomáhá odstranit úzkost, ale samotnou depresi neléčí. Léčbu antidepresivy by měl provádět psychiatr.
MUDr. Džamila Stehlíková
skupinová psychoterapie (Honza | 7/3/2010 10:04:01 AM)
Mám problém ve vztahu, pomůže mi skupinová psychoterapie?
RE: skupinová psychoterapie (Autorizovaná odpověď: MUDr. Džamila Stehlíková | 7/3/2010 10:09:39 AM)
Hezký den,
při vztahových problémech je vhodnější individuální nebo párová psychoterapie, kam můžete docházet společně s partnerkou. Ale i skupinová psychoterapie je někdy užitečná, výrazně zlepšuje komunikační dovednosti a posiluje sebedůvěru.
MUDr. D.Stehlíková
pohyb (Monča | 6/30/2010 8:16:17 AM)
Vím, že pohyb je nezbytný a ráda se účastním všech těch pochodů za práva leseb, homosexuálů, transvestitů, transgenderů a bůhvíco ještě. Jenže těchto pochodů je málo (a já jsem ohrožena tloustnutím). Vím, že vy na ně taky ráda chodíte. Nemůže jich být víc ? Třeba každý týden ?
RE: pohyb (MUDr. Džamila Stehlíková | 7/1/2010 11:46:44 PM)
Jelikož duhový průvod v Čechách je jen jednou za rok, můžete se vydat na nějaký Gay Pride do Evropy s tím, že část cesty urazíte pěšky – například 10. července je průvod v Budapešti. Osobně bych Vám doporučila normální pochody za zdravím, my chodíme s hůlkami (nordická chůze) v párku v Praze, přidejte se k nám! Musím ale upozornit, že u toho nejsou novináři a my opravdu makáme!
možnosti udržení váhy i po 55 letech (Anna | 6/29/2010 10:20:25 AM)
Mám i s manželem problémy s udržením váhy. Měřím 165 cm a nyní vážím 72 kg, manžel měří 186 cm a váží 106 kg, která nás obtěžují při pohybu i v klidu. Máme oba sice sedavé zaměstnání, ale rádi plaveme a jezdíme na kole či rotopedu.Jídlo se snažím připravovat méně kalorické a méně i jíst,ale ke změně trendu ve zvyšování váhy to nevede. Můžete nám poradit? Rádi Vaše rady vyzkoušíme a zkušenosti předáme jiným ,protože tyto problémy v našem okolí má více lidí. Předem děkuji.
RE: možnosti udržení váhy i po 55 letech (MUDr. Džamila Stehlíková | 7/2/2010 12:56:46 AM)
Máte pravdu, s přibývajícím věkem zhubnout je obtížněji, protože se zpomaluje metabolismus, ale kombinace pravidelného přiměřeného pohybu v pásmu spalování tuku a kvalitního redukčního jídelníčku je účinná v každém věku. Váš BMI je 26,5, manželův – 30,6, proto bych Vám doporučovala individuální program hubnutí pod lékařským dohledem – potřebujete jak individuální jídelníček, tak individuální tréninkový program.

MUDr. D.Stehlíková
Dong Thien (Břetislava Sk. | 6/26/2010 2:28:53 PM)
Z Vietnamu jsem si přivezla několik kg čaje na hubnutí této značky. Již během týdne jsem zhubla 4 kg, cítím však docela příjemné pocity v prsou a přestalo mně mravenčení nohou. Máte nějaké zkušenosti s tímto bylinným prodeuktem a dáse zde dokoupit?

Děkuji
B.

Online Poradna

Zeptejte se odborníka
v on-line poradně.

Odběr novinek